A csicseriborsó gyorsan növekvő növény, amelyet népi gyógymódként alkalmaznak számos betegség esetén, beleértve az ízületi gyulladásos fájdalmakat, a bőrbetegségeket, mint például a kiütések és ekcéma, asztma, székrekedés és a vesével kapcsolatos problémák.

Bár már néhány megbízható vizsgáló tanulmányok tyúkhúr előnyeit összehasonlítva a többi közös zöldek, van okunk azt hinni, hogy ez a növény is magas az antioxidáns , szaponinok, C-vitamin és az A, és számos más gyulladásgátló vegyületek.

Akár teaként, friss gyümölcslé tinktúrájukként fogyasztják, akár borogatásként vagy krémként kenik a bőrt, a csirkefű felhasználható a duzzanat, a fájdalom, a bőrpír és a torlódások csökkentésére.

Mi a csicseriborsó?

A csicseriborsó ( Stellaria media ) nevű gyógynövény, amelyet néha közönséges csicseriborsónak is neveznek, Európában őshonos növény, amelyet számos gyógyászati ​​célra használnak. Vannak valójában több különböző növényfaj a Stelleria nemzetség , hogy hívják a tyúkhúr, amelyek tagjai a szegfű növény család ( Caryophyllaceae).

A növény nevét az általa termelt fehér virágok halmaza miatt érdemelte ki . A Wild Foods and Medicines webhely szerint a stellaria jelentése „csillag”, a média pedig „közepén”.

A csicseriborsó néha más nevek:

  • fehér madártáv
  • csillagfű
  • winterweed
  • egér fül
  • szatén virág

A csicseriborsót biztonságos enni? Igen, és jó oka van annak megfontolására, hogy több tápanyagot tartalmaz.

Akkor edd meg nyersen és főzve, és ellentétben néhány más tápanyagokban gazdag növények, mint például a pitypang , vagy mustár zöldje , például a tyúkhúr is le , mint aminek kellemes, enyhe ízű, ami nem nagyon keserű.

Hogyan azonosítja a közönséges csicseriborsót? A csicseriborsó fajok hűvös időjárású növények (53 és 68 Fahrenheit fok közötti éghajlaton fejlődnek) Európában és az Egyesült Államokban egyaránt megtalálhatók

Hajlamosak szaporodni napos vagy részben napsütötte fűfoltokban, ahol nedves talaj van, általában ősszel és kora tavasszal.

Mivel gyorsan és bőségesen nőnek, egyesek még gyomnövénynek is tartják őket, azonban jótékony vegyületekkel való ellátásuk miatt remekül kiegészíthetik az étrendet.

Íme néhány tipp a csirkefű azonosításához:

  • Keressen olyan zamatos szárakat, amelyek másfél lábra nőnek. A szár közepén egyetlen hajszál nő.
  • A csicseriborsó az egész vegetációs időszakban apró fehér virágokat is termel. A virágok körülbelül öt fehér virág hüvelyében nőnek, és hasonlítanak a szegfűre. Minden szirom nyúlfül alakú, így 10 virágnak tűnik.
  • A növénynek ovális alakú levelei legyenek, amelyek párban nőnek egymással szemben. A zöld levelek körülbelül negyed-egy és negyed hüvelyk hosszúak.
  • Ha kilyukasztja a szárakat, és megnyomja, és széthúzza őket, nem szabad tejszerű nedvet kijönnie, ami megkülönbözteti őket a hasonló növényektől.

Egészségügyi előnyök

Mire jó a csicseriborsó?

Míg hitelesebb kutatási tanulmányokra van szükség annak megerősítéséhez, hogy pontosan milyen hatással lehet egészségünkre, a csicseriborsó számos hagyományos felhasználási területtel rendelkezik a növényi gyógyászatban - ideértve a gyulladás csökkentését, az antioxidáns-bevitel növelését, a bél egészségének támogatását, a fájdalom csökkentését és a bőr egészségének javítását.

Amellett, hogy számos értékes tápanyagot biztosít Önnek, szaponinoknak nevezett vegyületeket is tartalmaz, amelyek a vizsgálatok szerint a baktériumok, a gyulladások elleni küzdelemre és összehúzó tulajdonságokkal rendelkeznek. (A szaponinok hasonló növényekben is megtalálhatók, például a szappanfű , amely szintén a Caryophyllaceae növénycsaládba tartozik, és sok hasonló felhasználási területtel rendelkezik.)

Itt van még néhány a legtöbbet kutatott csicseriborsó előnyökről:

1. Jó vitamin- és antioxidáns-forrás
Milyen vitaminok vannak a csicseriborsóban? A Stellaria fajok gazdag tápanyagokban tartalmazzák a C- és A-vitaminokat, a B-vitaminokat (például tiamint, riboflavint és niacint), magnéziumot , vasat , kalciumot és cinket. Ez a növény még tisztességes mennyiségű fehérjét, valamint jó adag rostot is tartalmaz.

Tanulmányok kimutatták, hogy a csicseriborsó antioxidánsokat tartalmaz, beleértve fitoszterolokat, tokoferolokat , triterpén szaponinokat, hentiakontanolt, kumarinokat, szerves savakat és flavonoidokat , amelyek képesek harcolni a szabad gyökök károsodásával.

Mivel nagyszerű C-vitamin- és cinkforrás , támogathatja az immunrendszer általános egészségét, és számos olyan betegség ellen védhet , mint a köhögés, az asztma, az allergiák és a hörghurut.

A kalcium- és magnéziumellátásnak, valamint a bőr egészségének is előnyös , mivel antioxidánsokkal, például C- vitaminnal, A-vitaminnal és cinkkel rendelkezik.

2. Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsökkentő hatása lehet
Stellaria növények már régóta előírt homeopátiás és hagyományos gyógyászati rendszernek, az irányító a fájdalmas tüneteket  kötve reuma, ízületi gyulladás, PMS, emésztési és légzési problémák, és így tovább.

Attól függően, hogy milyen tüneteket alkalmaznak kezelésére, belsőleg lehet bevenni tea vagy tinktúra formájában, vagy helyileg alkalmazható fájdalmas és duzzadt ízületekre vagy a bőr területeire.

Ezenkívül kimutatták, hogy köptető hatása van, vagyis segíthet fellazítani a nyálkát és támogatni a légzőszervek egészségét.

3. Segíthet az emésztés és a bél egészségének támogatásában
A csicseriborsó bél-, emésztőrendszeri, vese- és béltámogatást nyújt antioxidánsai, rostjai , nélkülözhetetlen vitaminjai és ásványi anyagai, például magnézium, valamint természetes vízhajtó tulajdonságainak köszönhetően.

A zöldek étrendbe való felvétele elősegítheti a bél általános egészségét azáltal, hogy prebiotikus hatásokkal bír (amelyek hasznos probiotikus baktériumokat „táplálnak”), küzdenek az oxidatív stressz és a gyulladás ellen. Ez pedig megkönnyíti a tápanyagok felszívódását, a méregtelenítést és az eliminációt.

Néhányan ezt a növényt használják a székrekedés és a gyomor puffadásának megelőzésére vagy kezelésére. Rosttartalma miatt feltöltő is lehet, elősegítheti étvágyának szabályozását és ösztönzi a bélmozgás rendszerességét.

Valójában néhány állatkísérlet azt sugallja, hogy nagy adagokban fogyasztva bizonyos elhízásellenes hatásokkal járhat. Úgy gondolják, hogy az emésztőenzimek gátlásával támogathatja a fogyást az étrendi zsírok és szénhidrátok bél felszívódásának késleltetésével .

4. Természetes vízhajtó hatása van
A csicseriborsónak enyhe, természetes vízhajtó hatása van, amely támogatja a vese és a hólyag egészségét. Segíthet a hólyagfertőzések és a vesével kapcsolatos problémák leküzdésében, miközben csökkenti a folyadékretenciót és a duzzanatot.

5. Összehúzó tulajdonságokkal rendelkezik és támogatja a bőr egészségét
Mivel természetes összehúzó, gyulladáscsökkentő, hűtő és szárító hatása van, a Stellaria médiát évszázadok óta használják a bőr egészségének támogatására a népi gyógyászatban. A népszerű felhasználások magukban foglalják a külső problémák kezelését, például:

kiütések és viszketés (kutatás azt sugallja, hogy van bőrpuhító, anti-virális és gyulladásgátló tulajdonságokkal, ha alkalmazzuk a bőrre)

  • sebek és források
  • vágások és kaparások
  • pattanás
  • ekcéma
  • pikkelysömör
  • kisebb égések
  • rovarcsípések
  • szilánkok
  • aranyér
  • visszér
  • sebek és fekélyek

Számos módja van ennek a növénynek a gyulladt és viszkető bőr megnyugtatására, többek között azzal, hogy természetes salvát készítünk házi csicseriborsóolajjal, vagy valamilyen főzött csicseriborsó teát vagy friss gyümölcslevet adunk a borogatáshoz vagy borogatáshoz. Összehúzó és tisztító hatásokhoz tinktúra is használható a bőrön.

Miért segít a csicseriborsó a bőr tisztításában, hidratálásában és védelmében? A gyulladáscsökkentés mellett szteroid szaponinokat is tartalmaz, amelyek vízzel kombinálva habot képeznek.

A szaponinok növelhetik a bőr és a test számos membránjának permeabilitását, elősegítve a hasznos vegyületek beszivárgását a testbe és csökkentve a duzzanatot.

Kockázatok és mellékhatások

A csicseriborsó mérgező? Nem, biztonságosnak tartják mérsékelt mennyiségben enni és inni, és általában nagyon biztonságos helyi alkalmazásra is.

További pozitívum, hogy általában vadon termesztik, organikusan, és ritkán permetezik növényvédő szerekkel.

Milyen mellékhatásai vannak a csicseriborsónak? Nagy mennyiségben történő fogyasztása emésztési problémákhoz és egyéb hatásokhoz vezethet.

Lehetséges, hogy gyomorrontást, hányást, hasmenést, gázképződést, görcsöket és fokozott vizeléset okozhat. Ha még nem szokott zöldet enni, kezdjen el egy kis mennyiséggel, és fokozatosan növelje a bevitelt napi körülbelül egy vagy két csészére.

A sok ilyen zöldség elfogyasztásának egyik lehetséges problémája az, hogy egyes emberek számára a szaponin-ellátás súlyosbíthatja. Kerülni kell a szaponinokat tartalmazó nyers zöldek túlzott bevitelét, különösen terhesség vagy szoptatás alatt - azonban a legtöbb ember számára a mérsékelt mennyiség nem jelent kockázatot.

A zöldek főzése szintén a szaponin-tartalom csökkentésének egyik módja.

Ragaszkodjon ahhoz, hogy naponta két-három csésze csicseriborsó teát igyon, több héten keresztül; akkor fontolja meg egy-két hét szünetet. Hosszú távú használata esetén célszerű kikérni orvosának véleményét, különösen, ha vese-, hólyag- vagy bélrendszeri problémái vannak.