Az illóolajokat évezredek óta használják, és rengeteg egészségügyi előnnyel járnak. Közülük sok bizonyítottan jótékony hatással van a száj egészségére, például a bomlás megelőzésére és az ínybetegségek kezelésére.

Íme egy pillantás a száj egészségének 13 legfontosabb illóolajára és a mögöttük álló tudományra.

Kókuszolaj

A kókuszolaj segíthet megelőzni az ínybetegségeket és az üregeket. A kutatók szerint a titka a benne található laurinsav, amely a nyálban található vegyületekkel reagál. Tisztítja, valamint csökkenti a plakk tapadását és felhalmozódását. Antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik, így hatékonyan hat az üregeket okozó baktériumok ellen, és segíthet az íny nedvesen tartásában - ez jelentős egészségnövekedést jelent a szájszárazság esetén.

Teafaolaj 

A teafaolaj képes kezelni az ínybetegségeket és csökkenteni a gyulladásokat. Bár az őslakosok eredetileg fertőtlenítő szerként használták, a világ gyorsan magához ragadta a teafaolaj előnyeit. A kutatások azt mutatják, hogy csökkenti a gyulladást és kezeli a parodontális betegségeket. A fogorvosi szakemberek a szájüregi candidiasis (más néven rigó- vagy élesztőfertőzések) kezelésére is ajánlják.

Mirhaolaj

A mirha csökkenti a gyulladást, elpusztítja a baktériumokat és kezeli az ínybetegségeket. A mirha, más néven mirhaolaj használata a Három bölcs meséjéből származik. Abban az időben antibakteriális tulajdonságai miatt használták a balzsamozásban, de a kutatások ma már a csökkent szájgyulladáshoz és az ínybetegségek csökkentéséhez, valamint a szájüreg jobb gyógyulásához kötik.

Eukaliptuszlolaj

Azeukaliptuszolajat a fájdalom kezelésére, a gyulladás csökkentésére, a baktériumok elpusztítására, a gyógyulás javítására és a rossz lehelet kiküszöbölésére használják. Ez egy másik ősi gyógymód, számos előnnyel jár. A kutatások azt mutatják, hogy antibakteriális és lepedékgátló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik az ínybetegségek és a bomlás elleni küzdelmet. Történelmileg a sebek gyógyítására, a fájdalom kezelésére és a gyulladás csökkentésére is használták. Erős, mégis frissítő íze van. Ha párosul a száj egészségének egyéb előnyeivel, számos területen foglalkozik a rossz lehellettel.

Szegfűszegolaj

A szegfűszegolajat baktériumok elpusztítására és a fogfájás csillapítására használják. Ma a fogászatban nagy tiszteletben tartják, az orvosi közösség egyetért abban, hogy a benne lévő eugenol gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító előnyöket kínál. További kutatások megerősítik, hogy gátolja a baktériumok szaporodását is.

Fahéjolaj

A Cinnamomum zeylanicum elpusztítja a fogszuvasodásért felelős baktériumokat. Ahogy a neve is
sugallja, ez a fahéj kéreg olaj, amelyet gyakran használnak fűszerként. A kutatók által tesztelt összes illóolaj közül a fahéj kéregolaj bizonyult a leghatékonyabbnak a S. mutans , a fogszuvasodáshoz kapcsolódó elsődleges baktériumok ellen .

Vaníliaolaj

A vaníliaolajat fájdalom és gyulladás kezelésére használják. Bár sokan ismerik sütés közbeni alkalmazását, a kutatók szerint az olaj erős antioxidáns, amely kezeli a gyulladást és az ezzel járó fájdalmat.

Ylang-ylangolaj

A Ylang-ylang gátolja a biofilmet, elpusztítja a baktériumokat és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Bár a legtöbben valószínűleg ismerik az ilang-ilangot, mert gyakran használják kozmetikában vagy aromaterápiában, a kutatások azt mutatják, hogy számos hasznos vegyülettel rendelkezik. Egyesek a biofilmmel foglalkoznak, amely hozzájárul a parodontális megbetegedésekhez és a bomláshoz, míg mások magukat a baktériumokat támadják meg, mások pedig egyszerűen csillapítják a gyulladást.

Borsmentaolaj

A borsmenta antibakteriális, antimikrobiális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Az egyik legszélesebb körben használt illóolaj, mivel képes gátolni a biofilmet és kezelni az ínybetegségeket. Ez is gombaellenes, vagyis hatékony a szájüregi candida ellen is. Frissítő ízt kínál, és gondoskodhat a rossz leheletről is.

Fodormentaolaj

A fodormenta gombaellenes és frissíti a leheletet. A kutatások azt mutatják, hogy a fodormenta hatékony gombaellenes, de inkább az édes menta íze és az üdítő tulajdonságai miatt jobban becsülik. Sokan úgy gondolják, hogy ez is segíthet a fogfájás enyhítésében.

Citromolaj

A citromolaj gombaellenes. A kutatások azt mutatják, hogy a candidiasis hatékony kezelése.

Grapefruitolaj

A grapefruitmag olaj megtámadja a baktériumokat. A kutatások azt mutatják, hogy hatékony a Staphylococcus aureus több törzsén.

Édes narancsolaj

Az édes narancs gombaellenes, antibakteriális és fájdalomcsillapító. Bár gyakran használják az aromaterápiában, mert az illata általában ellazítja az embereket, ami hozzájárulhat a jelentett fájdalomcsillapító tulajdonságokhoz, a kutatások azt mutatják, hogy antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal is rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy potenciálisan megelőzheti az üregeket és az ínybetegségeket, valamint a kandidózist.