Mi a száraz szem szindróma?

A száraz szem szindróma gyakori szembetegség, amelyet a könnyminőség vagy a nem megfelelő mennyiségű könny okoz. Könnyekre van szükség a szem felületének megfelelő kenése érdekében, nedvesen tartva, valamint por és egyéb részecskéktől mentesen.

Egészséges szemekben az alapkönnyek minden egyes pislogással folyamatosan nedvesítik a szaruhártyát. Ez táplálja a szaruhártyát, és folyékony védelmet nyújt a különféle környezeti tényezők ellen. Ha a mirigyek nem képesek elegendő könnyet produkálni, a szem egészsége és látása veszélybe kerülhet. A fény fókuszálásában a szem felszínén lévő könnyek is létfontosságú szerepet játszanak. A szem szárazsága fókuszálást és általános látási problémákat okozhat.

A könnyek vízből, nyálkából, zsíros olajokból és több mint 1500 különböző fehérjéből állnak, amelyek kenik a szemet. A nem megfelelő könnyképződés mellett, ha a könnyek összetétele kiegyensúlyozatlan, száraz szem tünetei jelentkezhetnek.

A száraz szem szindróma kialakulásának kockázata az életkor előrehaladtával növekszik, és a nőknél gyakoribb ez az állapot, mint a férfiaknál. Bizonyos gyógyszerek és bizonyos mögöttes egészségi állapotok okozhatják, ami zavaró tüneteket eredményezhet, beleértve a karcos, égő, viszkető, vörös, síró és könnyező szemeket.

Jelek és tünetek

A száraz szem elismert jelei és tünetei a következők: 

  • Viszketés enyhe és súlyos
  • Túlzott szakadás
  • Nyák sírása
  • Szálkás váladék ébredéskor vagy napközben
  • Égő érzés
  • Szúrós
  • Vörösség
  • Valami érzése a szemében van
  • A szemhéjak nehéznek érzik magukat
  • Homályos látás
  • Fényérzékenység
  • Nehézség a kontaktlencsék viselésében
  • Éjszakai vezetési nehézségek
  • Szemfáradtság

Természetes módszerek a száraz szem szindróma enyhítésére

1. Korlátozza a képernyőidőt.

Minél több időt tölt el egy képernyő nézésével, annál nagyobb a száraz szem kialakulásának kockázata. Ha hosszabb ideig számítógépet, táblagépet vagy telefont kell használnia, rendszeresen tartson szünetet a szem megterhelésének és a szemszárazság csökkentése érdekében .

15-20 percenként nézzen félre a képernyőről, és fókuszáljon valamire a közelben, majd valamire középtávon, majd valami távolabb a távolban, majd tegye vissza a fókuszt a kiindulópontra. Minden átmenet előtt pislogj kétszer-háromszor, hogy megkenhesd a szemed. A képernyő elhelyezkedése is nagyon fontos. Tartsa a képernyő közepét közvetlenül a szemmagasság alatt, hogy ne kelljen olyan szélesre nyitnia a szemét. Ez segíthet abban, hogy minél több nedvesség maradjon a szemében azáltal, hogy lassítja a könnyek párolgását.

2. Viseljen napszemüveget. 

Ha kint tartózkodik, viseljen körbevett polarizált napszemüveget, hogy megvédje a szemét a portól és a széltől, amely a könny elpárologását okozhatja.

3. Mossa és masszírozza a szemhéjakat . 

Vigyen fel egy meleg mosogatórongyot a szemre, és tartsa öt percig, minden alkalommal, amikor lehűl, átnedvesítse a ruhát. 10 perc elteltével finoman dörzsölje át a mosogatórongyot a szemhéjon, beleértve a felső szempillák tövét is.

A gyulladás elleni küzdelem érdekében masszírozzon egy kis kókuszolajat a szemhéjakra és a szempillákra. A kókuszolaj antibakteriális, gombaellenes, antimikrobiális, parazitaellenes, vírusellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságokat mutat. Miközben hidratálja a szem körüli bőrt, a laurinsav segít a sérült bőr helyreállításában és az ultraibolya sugárzás elleni védelemben.

4. Használjon párásítót.

Ha száraz éghajlaton él, párásító használata nedvesség hozzáadásához a környezetéhez segíthet a szemszárazság és az égő érzés csökkentésében. Válasszon egy párásítót, amelynek külön helye van az illóolajok elhelyezéséhez , vagy használjon személyes arcpárolót, amely elfogadja az illóolajokat. Válasszon olyan nyugtató olajat, mint a levendula, hogy megnyugtassa idegeit; eukaliptusz, ha légúti fertőzése van vagy orrdugulás van; vagy rózsa illóolaj segít csökkenteni a bőr gyulladását.

5. Tegye a kókuszolajat a szemébe. 

A szemhéjon lévő kókuszolaj masszírozása mellett a kókuszolajat biztonságosan be lehet tenni a szemébe. Az Evidence Based Complementary Alternative Medicine folyóiratban publikált, nyulakon végzett kísérleti tanulmány szerint a kókuszolajban található zsírsavak védőréteget képeznek a szem felett, és segítenek a szemek nedvesebben tartásában. A kutatók további tanulmányokat és kutatásokat ösztönöznek, de támogatják a kókuszolaj használatát a száraz szeműek számára.

6. Egyél több omega-3 zsírsavban gazdag ételt. 

A lenmag, az atlanti makréla, a   vadon kifogott lazac, a dió, a chia mag és az egyéb omega-3 dús ételek segíthetnek a tünetek csökkentésében. Valójában a 2007 és 2013 között végzett vizsgálatok metaanalízise azt mutatja, hogy az omega-3 zsírsavak jobb TBUT-val (könnyszakadási idő) és jobb Schirmer-teszt eredményekkel járnak. A kutatók a jól megtervezett, randomizált kontrollvizsgálatokat ösztönzik az omega-3-ok támogatására a száraz szem szindrómában.

Óvintézkedések

A száraz szem szindróma tüneteit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Jelenthetik a mögöttes súlyos egészségi állapotot, vagy vényköteles gyógyszerek okozhatják.

Ezenkívül a száraz szemek fokozott kockázatot jelentenek bizonyos szemproblémákra, beleértve a szemfertőzéseket, a szaruhártya-fekélyeket és más látási problémákat. A könny segít megvédeni a szaruhártyát, és elengedhetetlen a szem megfelelő fókuszálásához.