Illóolajok története

Az illóolajokat nagyon sokáig használják különféle célokra. Sajnos nem lehet pontosan követni azt az időpontot, amikor először használták őket. Az biztos, hogy az illóolajokat évszázadok óta használják gyógyászati ​​célokra az ayurvédikus orvoslásban.

Az egyiptomiak már ismerték a lepárlás technikáját, az ókori görögök gyógyászati ​​célokra használták az olajat, a rómaiak pedig szerették az illatokat és a parfümök gazdag használatát. Tudtak bizonyos növények antiszeptikus hatásáról is.

Az illóolajok felhasználása a következő évszázadokon át húzódott, amelynek során a desztillációs folyamat tökéletesedett, amíg a gyógyszerészek a 17. században több illóolajat nem kezdtek el árusítani. Azóta számos titok tárult fel az illóolajok kivonásával és összetevőivel kapcsolatban.
A mai napig az alternatív orvoslás jelentősége nem csökkent. Az illóolajokat oldószerek és parfümök gyártásához is használják.

Illóolajok kivonása és feldolgozása

Az illóolaj előállításának három módja van. A leggyakoribb típus a gőz desztilláció, amelyben a vízgőz kiszorítja az olajat a növényből, majd kondenzálódik, majd elválik a víztől.

Az úgynevezett hidegen sajtolást csak a citrusolajoknál alkalmazzák, míg az extrakciót leginkább a virágolajoknál alkalmazzák, amelyekben az oldható aromákat és színezékeket egy oldószer segítségével távolítják el a virágokról.
A nagyon bonyolult és költséges effleurage, amint az a "Parfüm" regényből ismert, már alig használatos.

A további feldolgozás teljes egészében az illóolaj állítólagos hatásától függ. Többnyire változatlan marad, de koncentrálható is, vagy eltávolíthatják a nem kívánt komponenseket. Sajnos a tisztán természetes olajok gyártása jelentősen csökkent, mivel a szintetikus eljárások költséghatékonyabbak és termelékenyebbek.

Illóolajok használata és alkalmazása

Az emberek igénybe vehetik a növények védekező mechanizmusait, mert a növényi kivonatból nyert antibakteriális, vírusellenes és fungicid anyagok ugyanolyan hatékonyan működnek számunkra, emberek, mint azzal a növényvel, amelyből az illóolajokat kivonják. Köztudott, hogy a tömjénnek antibakteriális hatása van, és a füstöt sok évszázad óta használják a természetes orvoslásban.

A teafának és a kakukkfűnek gombaellenes hatása van, a teafaolaj a természet univerzális zsenialitása.
Nagyon gyakran a tűlevelűek illóolajait használják a légutak megtisztítására. A borsmenta azon növények egyike is, amelynek összetevői belélegezve köptető és köhögéscsillapító hatásúak.

Az aromákat illatos gyertyákban és masszázsolajokban használják, és sokféle terápiás célra használják őket. A levendula nyugtató hatása vagy a rozmaring stimuláló hatása ismert, amelyet széles körben elismertek. A szantálfa afrodiziákum tulajdonságait például erősen megkérdőjelezik.

Nem utolsósorban az aromaterápiában az illóolajokat használják, még akkor is, ha e terápia hatékonyságát tudományosan nem erősítették meg. A hangulati rendellenességek - többnyire érzelmi jellegűek - ilyen módon sikeresen leküzdhetők.

Mire kell figyelned?

Vásárláskor ügyeljen arra, hogy az illóolaj 100% -ban tiszta legyen. Ez azt jelenti, hogy valójában csak a természetben hagyott növényekből nyerik, és nem szintetikusan állítják elő. Ezenkívül soha nem szabad olajat használni tisztán.

Az adagolási utasítások megtalálhatók a betegtájékoztatón a felhasználás különféle területein. Különbség van, ha enyhe égési sérülést kezel a levendulaolajjal a bőrén, vagy levendulaolajat használ levéltetű adalékként.

Népszerű illóolajok

Levendula olaj

A levendulaolaj nagyon sokoldalú: antibakteriális, vírusellenes, antiszeptikus és gyulladáscsökkentő hatása miatt jól alkalmazható légzőszervi betegségek kiegészítő terápiájára. Ezenkívül fellazítja a hörgők nyálkahártyáját. A hegek levendulaolajjal kezelhetők, akárcsak a rovarcsípések. Nagyon jó hatással van a bőrproblémákra, mint pl B. pattanások, ekcéma, leégés és egyéb bőrirritációk.

Ezenkívül a levendulaolaj alvást kiváltó hatást fejt ki. Egy tanulmány kimutatta, hogy az alvás időtartama és minősége javul, ha a nyugtalan alvók éjszaka levendulaolajat szappanoznak a szobában. Ha a stressz elrabolja az alvást, körülbelül három órával lefekvés előtt egy csepp levendulaolajat tehet a párnájára.

Vagy tegyen egy levendula csokrot egy kis párnába, és tegye az ágyba. A levendula fürdő-adalékként is sikeres stressz-blokkolónak bizonyult. A levendulaolajjal végzett masszázs szintén enyhíti a fejfájást és ellazítja az izmokat.

Belsőleg bevéve a levendulát nagyon körültekintően kell adagolni, mivel különben a központi idegrendszerre gyakorolt ​​hatása miatt.

Borsmenta olaj

Borsmentaolaj, az iskolai orvosok biztosak, köptető és antimikrobiális hatású. Ezért ideális megfázás ellen. A borsmentaolaj jó megoldás a feszültséges fejfájás ellen is, amint azt a kieli fájdalomklinika tanulmánya is mutatja. Ha tíz százalék borsmentaolajat visznek a homlokra és a halántékra, ugyanolyan hatékony, mint a szintetikus fájdalomcsillapítók.

Élénkítő tulajdonságai enyhítik a keringési problémákat, a hajszárító érzékenységét és az ájulás hajlamát. De légy óvatos: magas mentoltartalma miatt a borsmentaolajat nem szabad csecsemőknél és kisgyermekeknél használni. A fulladás veszélye fennáll. Ezenkívül a borsmentaolaj csökkenti a homeopátiás szerek hatását.

Teafa olaj

A teafaolajat (Melaleuka alternifolia) régóta engedélyezik gyógyszerként Ausztráliában. A magas terpéntartalmú illóolajokkal végzett kémcsőben végzett kísérletek azt mutatták, hogy a teafaolaj hatékony a baktériumok és gombák ellen.

Ezért használják a teafaolaj megőrző tulajdonságait a kozmetikumokban is. A súlyos pattanások, a reumás ízületi gyulladás, a genitális herpesz, az övsömör, a szemölcsök, a hüvelyi fertőzések és a gombás betegségek alkalmazását azonban még nem vizsgálták megfelelően. A súlyos gombás betegségek vagy hüvelyi fertőzések kezelésében ezért nem szabad kizárólag a teafaolajjal történő öngyógyításra támaszkodni.

Ez csak késlelteti a szükséges orvosi kezelést. Enyhe panaszok, például ajakherpesz esetén azonban biztonságosan használhatja az otthoni gyógymódot. A teafaolajat nem szabad lenyelni, mindig hígítani, és soha nem szabad nyílt sebekre alkalmazni. Fontos továbbá, hogy az üvegeket hűvös és sötét állapotban tartsuk.

Legjobb növényi hordozóolajok

Illóolajok lehetséges alkalmazásai

A lehetséges alkalmazások áttekintése

Ha olyan tiszta illóolajokat használ, amelyeket korábban kivontak a növényekből, számos felhasználási lehetőség lehetséges:

  • Illatlámpák és szobai illatok
  • Belélegzés
  • Masszázs és bőrápoló olajok
  • Balzsam a bőrre
  • Infraszauna infúzió
  • Fürdő adalékok
  • Szájvíz
  • Hígított illóolajok felvitele közvetlenül a bőrre
  • Szimatolja meg a hígított anyagot
  • Belső használat lenyeléssel

Vannak-e veszélyek és mellékhatások?

Az illóolajok nem érintkezhetnek tiszta formában a bőrrel és a nyálkahártyákkal. Nagyon irritálóak lehetnek, ezért csak hígított formában szabad őket használni.

Ez vonatkozik a bőr illóolajaira is. Az adagolást szintén gondosan kell megválasztani, mivel a túl magas koncentráció súlyos irritációhoz és fejfájáshoz vezethet.