A világ egyik legfontosabb gyógynövénye az édeskömény. A hasznos hatóanyagok különösen a belőle nyert édeskömény olajban koncentrálódnak. Az édeskömény olaj hatásait és a legjobb felhasználását az alábbiakban részletezzük.

Az édeskömény olaj kivonása


A Foeniculum vulgare (édeskömény) egy gyógynövény, amely két gyógyászatilag értékes hatóanyagot tartalmaz. Az édeskömény olajat az édeskömény magjából vagy a keserű édeskömény gyümölcséből nyerik. Az olajat a zúzott magokból gőz desztillációval vonják ki. A gőz feloldja az édesköménymag illóolaját. A desztillált vizet összegyűjtjük. A tiszta édeskömény olaj elválik a vízmolekuláktól, és a tetején lebeg.

Az édeskömény olaj hatása


Az édeskömény olaj sokoldalú. Az édeskömény különösen a tél elején van szezonban. Az olaj számos fizikai betegség ellen hatékony, például:

  • Felső légúti problémák
  • Köhögés és torokfájás
  • A szemhéjak duzzanata és gyulladása
  • Emésztőrendszeri panaszok, emésztési zavarok, puffadás stb.
  • Elakadt nyálka a légutakban
  • Csírák gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt

Az édesköményolajról azt is mondják, hogy pozitív hatással van a lélekre és a pszichére. Az anetolt azonban csak kis adagokban szabad alkalmazni. Emésztő hatású és szabályozza a gyomor-bélrendszeri aktivitást. Nagy dózisban azonban a hatás megfordul.

Gyomorgörcsökhöz és csökkent bélmozgásokhoz vezethet. A fenchon és az anethole együtt dolgozva fellazíthatja a beragadt nyálkát a légzőrendszerben. A Fenchone önmagában alkalmazható baktériumok és gombák ellen. Az édesköményolajban található ösztragol túl nagy dózisban már nem egészséges az emberi test számára.

Ezért egy kiváló minőségű édeskömény olajban ez az összetevő nem lehet több, mint 5%. Ebben a koncentrációban az ösztragolt a Szövetségi Kockázatértékelési Intézet ártalmatlannak tartja.

Hatás a gyomor-bélrendszeri panaszokra


Az édeskömény olaj pihentető és emésztő hatása van a gyomor-bél traktusra. Mivel a nehezen emészthető étrend és a stressz olyan gyötrelmes tünetekhez vezethet, mint a görcsök, a gáz vagy a puffadás, az olajat megfelelő dózisban használják a görcsök enyhítésére.

A gyomor-bél traktus megnövekedett aktivitását 0,1 ml-es adaggal stimulálhatjuk. Ezután jobb a véráramlás, ami a gyomor és a belek gyorsabb mozgásához vezet. A bélgázok ugyanakkor jobban felszívódhatnak. Ez felgyorsítja az emésztést, megakadályozza a puffadást és csökkenti a teltségérzetet.

Napi 0,5 ml-es megemelt dózis esetén azonban a hatás megfordul. Az édesköményolaj már nem ellenzi az emésztési zavarokat, de ellensúlyozza a görcsöket.

Hatás a gyulladt légutakra


Az édeskömény olaj gyulladáscsökkentő és köptető a légzőszervi megbetegedések ellen. A hőmérséklet csökkenésével megfázás alakul ki, amely gyengíti az immunrendszert. A szervezet ekkor különösen fogékony a baktériumok ellen, és ezek gyakran megtámadják a légzőrendszert.

Az édeskömény olaj használata különösen hasznos olyan betegségek esetén, amelyek befolyásolják a felső légutakat, mint például az orr, az orrmelléküregek és a torok. A hatóanyagok a légutak alsó területén is fejlesztik hatásukat. A csillós hámréteggel bélelt hörgők ezeket a mikroszkopikus szőrszálakat használva kiszűrik az idegen anyagokat a légutakból. A hámszövet működését az édeskömény olaj stimulálja.

Ugyanakkor biztosítja, hogy a légutak több váladékot termeljenek. Aktívan küzdenek a baktériumok vagy gombák elleni baktériumok ellen.

Az édeskömény olaj alkalmazási területei


Az édesköményből származó olaj külsőleg és belsőleg egyaránt használható.

Külső alkalmazások esetén az olajat általában hígítják. A következő külső alkalmazási területek lehetségesek:

  • mint hideg fürdő
  • a masszázsolaj adalékaként
  • szobai illatként az aromaterápiában
  • dörzsölésként a köhögés ellen

A tiszta édeskömény olaj csak részben alkalmas belső használatra. Különösen teák és gumókivonatok ajánlottak ehhez. Belsőleg az olajat a következőkben használják:

  • Belégzés légúti megbetegedések esetén (Aroma Diffúzorral vagy üvegből belélegezve)
  • Édeskömény tea görcsökre
  • Szemtömörítés
  • Hideg szérum és cukorka

Az édeskömény olaj alkalmazása és adagolása

Az adagolás az alkalmazás típusától függ. A légutakat megtisztító belégzéshez 4-7 cseppet kell adni fél liter forró, nem forrásban lévő vízhez. A belégzést naponta 2-3 alkalommal kell végrehajtani. Ha az olajat teának akarják élvezni, egy csésze édeskömény teát naponta 2-3 alkalommal fogyaszthatnak el. Mézzel kombinálva egy teáskanál naponta többször is bevehető. Mivel a késztermékekben az édeskömény olaj koncentrációja eltér, mindig be kell tartani a betegtájékoztatót és az ott ajánlott maximális dózist.