Lehet, hogy már tudja, hogy az eukaliptuszolaj természetes dekongesztáló hatásának és antiszeptikus tulajdonságainak köszönhetően különféle légúti tünetek kezelésére ajánlott - de tudta-e, hogy maguk az eukaliptuszlevelek is hasonló módon hasznosíthatók?

Ausztrália őslakosai, valamint a korai európai felfedezők és gyűjtők évszázadok óta használják az eukaliptuszt. A növény szinte minden részének gyógyhatása van, beleértve az olajos leveleket, kérget és gyökereket is.

Koncentrált, terápiás illóolaj származhat a növényből (és belsőleg bevihető vagy hordozóolajjal keverhető, mielőtt a bőrre kerülne), míg a leveleket száríthatjuk tinktúrák készítésére, átitathatjuk tea készítésére vagy gőzölhetjük, hogy hasznos gőzök keletkezzenek.

Bár el akarja kerülni a nyers eukaliptusz levelek csámcsogását, mivel nagyon nehezen emészthetők, a levelek más módon történő előkészítése elősegíti védő vegyületeik felszabadulását.

Az eukaliptusz gyógynövényes infúziók és tonikok segítségével elkészítheti a DIY influenza és a megfázás elleni szereket, hogy segítsen olyan tünetek kezelésében, mint a torlódás, köhögés és még sok más. A gyógyulás elősegítése érdekében a bőrére és a szájára is alkalmaz néhányat.

Mik az eukaliptusz levelek?

Az eukaliptusz levelek eukaliptusz növényekből származnak (leggyakrabban Eucalyptus globulus ), amelyek valójában több száz rokon faj a mirtusz ( Myrtaceae ) növénycsaládban, amelyek többnyire Ausztráliában honosak.

Ezeket a leveleket olajmirigyek borítják, és természetes mentolillatuk van, hasonlóan a menta levelekhez . Számos hasznos vegyületet tartalmaznak, amelyek főleg a növény illékony illóolajaiban találhatók.

Az eukaliptuszfák fákként, cserjékként vagy szobanövényként (beltéri és kültéri) nőnek, az adott típustól és az éghajlattól függően. A levelek általában halványzöld ovális formában kezdődnek, és a növény érésével sötétebbek lesznek.

A legtöbb típus örökzöld, és egész évben ragaszkodik a leveleihez.

Néhány népszerű eukaliptusz levelek felhasználása:

  • A megfázás és az influenza megnyugtató tünetei
  • Növeli a bőr egészségét, ha masszázsolajokhoz és fürdő-adalékanyagokhoz adják
  • Nyugtató torlódások teaként fogyasztva
  • Friss, mentolos illat hozzáadása otthonához, ha aromaterápiában alkalmazzák
  • Előnyök
  • Az eukaliptusz levelében található vegyületek, köztük cineol és flavonoid antioxidánsok jelenléte miatt antibakteriális, antiszeptikus és köptető tulajdonságokkal rendelkeznek. Az alábbiakban bemutatjuk e levelek néhány fő előnyét és felhasználását.

1. Magas antioxidáns- és antimikrobiális vegyületek

Ezek a levelek védő terpénekkel, flavonoidokkal és más antioxidánsokkal vannak tele, beleértve:

  • eukaliptol (más néven cineol)
  • katekinek
  • kvercetin
  •  izorhamnetin
  • luteolin
  • limolén
  • kaempferol
  • phloretin

Ezek a vegyületek gyulladáscsökkentő hatásuk miatt általában hozzájárulhatnak az oxidatív stressz leküzdéséhez és az immunrendszer támogatásához. Lehetnek fájdalomcsillapító tulajdonságaik is, és potenciálisan segíthetnek az ízületi fájdalom csökkentésében, ha helyileg alkalmazzák őket.

A cineole egy különösen értékes vegyület ezekben a levelekben, amely a vizsgálatok során kimutatták, hogy antimikrobiális hatással bír számos baktériummal, köztük a Mycobacterium tuberculosis és a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) - valamint a vírusok és gombák (köztük a candida) ellen.

2. Segítsen lazítani a váladékot és a köhögést

Kutatási tanulmányok szerint az eukaliptusz nagyszerű természetes kezelési módot nyújt a gyakori légzőszervi problémákra, többek között:

A növény illatának belélegzésének további előnye, hogy elősegítheti a relaxációt, csökkentheti a szorongást és a vérnyomást.

Ezen előnyök elérése érdekében a leveleket gőzölhetik és belélegezhetik, vagy helyi kezelés lehet belőle, amely a mellkasra alkalmazható.

3. Segíthet az asztma tüneteinek kezelésében

Egyes ezekben a levelekben található terpénvegyület, az úgynevezett cineol / eukalyptol, néhány tanulmány kimutatta, hogy segít javítani az asztma tüneteit. Egy vizsgálatban napi 600 milligramm eukaliptolt hasonlítottak össze egy placebóval 12 hét alatt asztmás felnőttek körében.

Az eukaliptolt szedő csoportban csökkent a tünetek kezelésére szolgáló szteroid gyógyszerek iránti igény , lényegesen jobban, mint a placebo csoportban.

A vizsgálatban részt vevő kutatók a cineole gyulladáscsökkentő hatásait az asztma tüneteinek megfigyelt javulásával számolják be. Megállapították, hogy a cineol elnyomhatja az arachidonsav anyagcserét és a citokin termelést, amely két tényező súlyos asztmához vezethet.

4. Támogatja a bőr egészségét és csökkeni a szárazságot

Az eukaliptusz levélből kivonatot készíthetünk, amelynek gyógyító hatása van, ha száraz vagy érzékeny bőrre kenjük. Egyes tanulmányok kimutatták , hogy növelheti a ceramid termelését a bőrben, ami növeli a nedvességet, és olyan védőgátat hoz létre, amely csökkenti a szárazságot, a bőrpírt, a viszketést és a pikkelyességet.

A kutatók úgy vélik, hogy ez a hatása a vegyületek, köztük a makrocarpalis A miatt következik be

Egy tanulmány megállapította, hogy az eukaliptusz-kivonatot tartalmazó krém helyi alkalmazása a résztvevők száraz és pikkelyes fejbőrén segített javítani az életminőséget és az atópiás dermatitisz, seborrheás dermatitis vagy pityriasis capitis tüneteit.

5. A fogak egészségének elősegítése

A sérült bőr megnyugtatása mellett az eukaliptusz levél a száj belsejének tisztításával segíthet a parodontális egészségben . Néha hozzáadják a szájvizekhez és az ínyekhez, hogy megakadályozzák a lepedék felhalmozódását, megtisztítsák az ínyt és csökkentsék a vérzést, valamint segítsék a gyulladás és a baktériumok szaporodását, amelyek hozzájárulhatnak az ínybetegségek kialakulásához.

Hogyan kell használni

Az eukaliptusz levél sokféle termékben található meg, beleértve a köhögéscseppeket, a szépségápolási termékeket, a gyógyteákat, a gyertyákat és a popuriokat.

Saját eukaliptusz-kenőcsök, köhögéscseppek és egyéb gyógymódok készítéséhez először a levelek áztatásával hozhat létre tinktúrát vagy „gyógynövényes infúziót”.

  • Gyógynövényes infúzió - A gyógynövényes infúzió olyan, mint „egy csésze tea a tealevelek nélkül”. Alapvetően folyadék, amely a gyógynövényekből felszabaduló tápanyagokat tartalmazza, ha áztatják / áztatják őket. Eukaliptusz készítéséhez egy maroknyi friss levelet tegyen egy üvegedénybe forró vízbe, és hagyja körülbelül nyolc órán át ülni. Ezután távolítsa el a leveleket, és igyon vizet. Folyadékot is használhat a bőrén, hogy enyhítse az irritációt és tisztító hatásait.
  • Tinktúra - Tinktúra készítéséhez tegyen egy fél font font friss leveleket egy nagy üvegbe, és fedje le vodkával. Zárja le az üveget, és hagyja két hétig, majd szűrje le. A tinktúrát lezárt üvegben, hűvös, száraz helyen tárolja. Több hónapig jónak kell maradnia.
  • Gyógytea - A friss levelek másik felhasználási módja az, ha gyógyteát készítenek belőle , amelyet nagyszerű kortyolgatni, ha túlzsúfoltnak érzi magát. Tegyen néhány friss levelet vagy fél teáskanál zúzott szárított levelet nagyon forró vízbe, és hagyja néhány percig meredek. Ezután vegye ki a leveleket, és igya meg, ha kissé kihűlt.

Hogyan száríthatom meg a leveleket?

A száron levő leveleket megszáríthatja úgy, hogy az ágakat fejjel lefelé, otthonában száraz helyre akasztja. Alternatív megoldás az, ha eltávolítja a leveleket a szárról, és papírtörlőn megszárítja a pulton.

Tudni fogja, hogy a levelek megszáradnak, ha ropogós vagy „bőrszerű” megjelenésűek lesznek. Tárolja őket egy üvegedényben, hogy frissek maradjanak.

Forralhatok eukaliptusz leveleket és megihatom?

Igen, a friss leveleket teává változtathatja, vagy tinktúrák készítésére használhatja fel őket. Az utasításokat lásd fent.

Hogyan használhatja az eukaliptusz leveleket a zuhany alatt?
Akassza a leveleket a szárukra a zuhany alatt, vagy tegye a fürdőbe. A gőz elősegíti a hasznos vegyületek felszabadulását.

Hozzáadhat néhányat egy tálba meleg vízzel, és belélegezheti a keletkező gőzt / gőzöket. Ha tál módszert alkalmaz, fontolja meg nedves törülközőt a feje tetejére, hogy a gőz ne maradjon az arcán.

Hol talál eukaliptusz leveleket?

Az eukaliptusz leveleket hol lehet megvásárolni, keresse meg az egészséges élelmiszerboltokban, néhány kertészeti üzletben vagy az interneten. Ezt a növényt otthon is könnyen termesztheti (lásd alább), akár beltéren, akár szabadban.

Meddig tartanak az eukaliptusz levelek?

A friss leveleket körülbelül három-nyolc héten belül fel kell használni. A szárított, tartósított levelek egy-két évig tartanak, ha jól lezárt edényben tárolják őket.

Kockázatok és mellékhatások

Az eukaliptusz levél mérgező? Fontos, hogy ne fogyasszuk az eukaliptusz illóolajat belsőleg, vagy együk meg a nyers leveleket.

Az eukaliptusz levél potenciálisan mérgező lehet, és mellékhatásokat okozhat, beleértve émelygést, hányást, hasmenést és akár neurológiai változásokat is.

Kerülje a kis levelek elfogyasztását, ehelyett előbb párolással vagy gőzöléssel készítse el őket.