Az illóolajok fájdalomcsillapító, érzéstelenítő, gyulladáscsökkentő és görcsoldó tulajdonságaiknak köszönhetően különösen hasznosak a fájdalomcsillapításban. Érdekes alternatívát kínálnak a klasszikus fájdalomcsillapító gyógyszerekkel szemben.

Mi az aromaterápia?

Az aromaterápia egy alternatív gyógyszer, amely illóolajokat használ. Ezek illékony esszenciák, amelyeket aromás növények bizonyos részeiből (kéreg, virág, levelek, rügyek, gyökér stb.) Nyernek ki, és mindenféle biokémiai tulajdonsággal rendelkeznek.

Gyulladáscsökkentő, vírusellenes, antibakteriális és görcsoldó lehet. Különböző módon alkalmazhatja őket: külsőleg (masszázshoz, súrlódáshoz, borogatáshoz ...), szájon át vagy a légzőrendszeren keresztül (belégzés, párolgás a levegőben, infraszaunában, jakuzziban). Ez a választás az illóolajtól és az Ön sajátos egészségügyi problémájától függ. A keverékek egyesítik a különféle illóolajok tulajdonságait, szinergiákat hozva létre.

Melyik illóolaj segíti a fájdalmat?

Borsmenta: Kiváló fájdalomcsillapító

Ennek az erőteljes fájdalomcsillapító olajnak is frissítő hatása van (jégkocka hatása). Azonnali érzéstelenítő hatásának köszönhetően tökéletesen alkalmas a fájdalom minden formájára: izom- és ízületi fájdalmakra, dudorokra, rándulásokra, harapásokra, fejfájásokra és migrénekre, fogfájásra, fájdalmas menstruációkra, idegfájdalmakra ... A görcsoldó hatásnak köszönhetően enyhíti a gyomrot és a bélgörcsök.

Szegfűszeg: fogfájás ellen

A szegfűszeg illóolaj kiváló gyulladáscsökkentő, neuralgikus és érzéstelenítő, így ideális a fogfájások és fertőzések (tályogok, szuvasodás, rákos sebek, a foghúzás utáni fájdalom, láz) csillapítására

Római kamilla: erős görcsoldó

Ez az édes, gyümölcsös illatú olaj kiváló fájdalomcsillapító. Ezenkívül gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és erős görcsoldó. Görcsök, bélgörcsök, fájdalmas menstruáció és kólika, de migrén és arcfájdalom esetén is ajánlott.

Citromos eukaliptusz: Kiváló gyulladáscsökkentő

Ez a gyulladáscsökkentő olaj nagyon alkalmas izom- és ízületi fájdalmak (ízületi gyulladás, íngyulladás, isiász) csillapítására. Figyelemre méltó fájdalomcsillapító, görcsoldó és nyugtató hatású a bőr számára.

Igazi levendula: izomgörcsök ellen

Ez az illóolaj ideális az izomfájdalmak enyhítésére. Ez a figyelemre méltó fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásos mindenféle görcs és görcs esetén. Az illóolaj ellazítja az izmokat és kiváló helyi érzéstelenítő. A fogorvosok gyakran szegfűszeggel együtt használják őket. Enyhíti a migrént is.

Az illóolajokat óvatosan kezelje

Szeretné használni az aromaterápiát? Először tájékozódjon jól, és kövesse alaposan az egyes olajok adagolási formáját és ajánlott adagolását. Az illóolajok erőteljes hatóanyagokat tartalmaznak, és helytelen használat esetén néha súlyos mellékhatásokat okozhatnak. Ha nem hígítják, néhány „dermocaustikus” olaj irritálhatja, sőt meg is égetheti a bőrt. Az aromaterápiás öngyógyítás terhes vagy szoptató nők és kisgyermekek számára nem ajánlott. Ha krónikus betegségben szenved, vagy súlyos kezelést kap, orvosi tanácsra van szükség.

Illóolaj használata előtt tanácsos tanácsot kérni képzett gyógyszerészétől. Vagy többet megtudhat egy aromaterápiára szakosodott orvostól. Ha nem biztos abban, használhat kész illóolajokon alapuló készítményeket is gélek, krémek vagy spray-k formájában.