A köményolajat a kömény növény (Cumin Cyminum) magjából nyerik. A kömény az ernyős növények családjába tartozik. Az olaj kellemesen meleg, fűszeres illatú, gyengéd, kellemes ánizsjegyű.

A köményolaj egyformán hat a lélekre és a szervezetre.

A fűszert több mint ezer éve használják az ájurvédikus orvostudományban, fűszerként a konyhában, illatanyagként parfümökben, kozmetikumokban és szájvizekben, de fogkrémben, hashajtóban, gázellenes és gyomor-készítményekben is.

A köményolaj illata afrodiziákus hatású, és önkéntelenül is a keletre emlékeztet. A fűszer érzéki, fűszeres illata a curry keverékek egyik fő alkotóeleme.

A köményt több ezer éve használják fűszerként az egész világon. Szinte minden kontinensen őshonos és nagyon korán jött Észak-Európába. A köményt a mediterrán konyhában is használják, pl. B. Spanyolországban és Olaszországban nélkülözhetetlen. Hagyományosan régóta használják.

Vásárláskor és használatkor nem szabad összetéveszteni a hagyományos köményt a köménnyel vagy a fekete köménnyel. Ezért vásárláskor mindig figyeljen a kömény pontos botanikai nevére (Cumin Cyminum), ekkor a keverések kizárhatók.

A köményolaj hatása

A kömény nagyon régi, széles körben elterjedt fűszer, amelyet nemcsak az ájurvédikus orvostudományban használtak korán, hanem az egyiptomiak, az ókori Rómában és a szerzetesi orvostudományban is a középkorban.

A köményolaj összetevőiről ismert, hogy a következő hatással vannak a testre és az elmére:

  • afrodiziákum
  • enyhíti a szívfájdalmat
  • serkenti az emésztést
  • enyhíti a görcsöket, a kólikát és a gázt
  • A felső hasi fájdalom enyhül
  • köptető hatása van
  • elősegíti az alvást
  • nyugtató hatása van

A köményolaj alkalmazási területei

A kömény olajat hagyományosan belsőleg vagy külsőleg használják a következő betegségekre:

  • görcsös köhögés
  • székrekedés
  • emésztési problémák
  • puffadás, kólika és görcsök
  • menstruációs görcsök
  • Stressz és belső feszültség
  • álmatlanság
  • gyomorfájdalom
  • szexuális idegenkedés
  • étvágytalanság
  • hajtás hiánya
  • enyhe depresszió


Ezenkívül a köményolaj illatát egyáltalán nem szereti a legtöbb kártevő és rovar.

Köményolaj masszázsolajként

A köményolajjal végzett masszázs melegít, elősegíti a vérkeringést, enyhíti a görcsöket, a gázt és a kólikát, de a görcsöket is. Köményolajjal masszírozhat a gyomor és a mellkas területén, ha gyomor-, gyomor- vagy menstruációs problémái vannak, de köhög vagy megfázik is.

A masszázsokhoz a legjobb, ha a tiszta esszenciális kömény olajat összekeverjük egy bőrtápláló mandulaolajjal, amely általában mindig szagtalan. Körülbelül 30 milliliter mandulaolajhoz legfeljebb 1 csepp illóolajat adhat, különben bőrirritáció léphet fel.

A kellemes illat és a masszázsolaj megnövekedése érdekében ajánlott, akárcsak az illatlámpa használatakor, ha egy csepp esszenciális édeskömény- vagy ánizsolajat ad a masszázsolaj keverékéhez.

A gyomor, a belek és a has masszázsát az óramutató járásával megegyező irányú körkörös mozdulatokkal lehet a legjobban végrehajtani, így az említett területeken a kellemes hatás különösen intenzív, kellemes és hatékony.

A masszázs kellemes illata nemcsak a fizikai panaszokra, hanem a pszichére is megnyugtatóan hat. Néha a gyomor és a bél problémái nem feltétlenül fizikai eredetűek, a psziché is kiválthatja őket.

Ebben az esetben soha nem tévedhet el, ha a felső és az alsó hasat könnyű mandulaolaj keverékkel masszírozza, amely alacsony adag tiszta illóolajat tartalmaz.

A köményolaj relaxáló hatását a hátsó rész feszültségének és fájdalmának enyhítésére vagy a fájdalmas izmok, izomláz enyhítésére is felhasználhatja. Azonban nem szabad növelnie az ajánlott adagot (1 csepp kömény illóolaj 30 ml masszázsolajra), ha el akarja kerülni a bőrirritációt.

A köményolaj keverékkel végzett masszázs serkenti a vérkeringést, melegítő és relaxáló hatású.

Érzéki és vágynövelő masszázst is végezhet köményolajat tartalmazó masszázsolajjal. Hagyja, hogy az adag meghatározása során a saját szaglása vezérelje magát. A köményolaj serkenti a feromonok termelését, ezért erotikus hatást fejt ki.

Egyéb illóolajok , mint pl A B. ylang-ylang olaj, vanília olaj, pacsuli olaj vagy szantálfa olaj (alternatív módon Amyris) szintén erotikus hatást fejt ki. Keverjen össze egy erotikus masszázsolajat, amely egyedül az illattal varázsolja el.

Ha a köményolaj illata kissé túl intenzívnek tűnik, csak adjon 1 csepp illóolajat 60 ml masszázsolajhoz (lehetőleg mandulaolajhoz), majd adja hozzá a többi illóolajat, amelyek szintén növelik az örömöt és az érzékiséget.

Köményolaj, mint fürdő-adalékanyag

Fáradtan, stresszesen és feszülten érkezel a munkából. Lehet, hogy gáz-, kólika vagy menstruációs görcsök is szenvednek.

Vegyünk egy meleg fürdőt, keverjünk össze 5 csepp kömény illóolajat tejszínnel, és adjuk hozzá a keveréket a fürdővízhez. Hangulatától függően adhat hozzá néhány csepp levendula illóolajat is.

A fürdő után újra nyugodtnak, energiával teli és pozitív hangulatban fogja érezni magát. A gáz-, kólika- vagy menstruációs görcs remélhetőleg a múlté lesz.

Köményolaj gáz és székrekedés ellen

A kömény nemcsak fűszerként serkenti az anyagcserét étkezéskor vagy teaként, hanem akkor is, ha a köménymagokból származó illóolajat külsőleg alkalmazzák a gyomormasszázs során.

A gyomor és az epe levének termelését a kömény stimulálja. A legújabb tanulmányok azt is jelzik, hogy a kömény sikeresen képes támogatni a kívánt súlycsökkentést.

Tehát, ha gyakori kólika, gáz, székrekedés vagy emésztési zavarok szenvednek, akkor mindig érdemes magával vinni egy kis üveg kömény olajat. A kellemetlen érzés első jeleinél egyszerűen cseppentsen egy csepp illóolajat egy italba, és kenje be az olajat belsőleg. Azonnal érezni fogja a pihentető és nyugtató hatásokat.

A kömény illóolajainak enyhe és megbízható hatása van, ezért az illóolajat nagyon kis adagokban használhatja csecsemők és kisgyermekek hasi masszázsaihoz, amikor a puffadás súlyos fájdalmat okoz.

A köményolaj adagolása és bevitele

A legtöbb illóolajhoz hasonlóan a kömény olajat is nagyon takarékosan kell használnia, ha nyugtató vagy gyógyító hatást szeretne tapasztalni. Az illat nagyon intenzív, és visszataszító is lehet, ha túl nagylelkűen adagolja az illóolajat.

A masszázsolaj keverésekor számoljon kb. Egy csepp tiszta illó köményolajat 30 ml hordozóolajhoz. Ha szükséges, akkor adjon hozzá egy csepp illóolajat egy vagy két másik növényből.

Mivel a kömény népszerű és emésztő fűszer, az illóolajat nemcsak külsőleg, hanem belsőleg is használhatja. Ha lehetséges, nem haladhatja meg a napi 4 x 5 csepp mennyiségét.

Köményolaj vásárlása

Köményolaj vásárlásakor mindig a minőségre kell figyelni. A címkén szereplő információknak a lehető legteljesebbnek kell lenniük.

Nem csak az a fontos, hogy a botanikai (latin) növénynevet megadják, hogy ne legyen összetévesztés a "köménymagolajjal", hanem a származási ország és a gyártás dátuma is. A tiszta illóolajokat csak kék vagy borostyán színű üvegpalackokban szabad értékesíteni, hogy a kiváló minőségű összetevőket a lehető legjobban védjék.

Ne vásároljon túl nagy mennyiségű illóolajat, csak annyi illóolajat, amelyet egy éven belül felhasználhat.

Ha még soha nem használta a kömény olajat, akkor csak a lehető legkisebb mennyiséget kell megvásárolnia, amikor először vásárolja, hogy kipróbálhassa magának, hogy az olaj hogyan juttatja el Önt, és hogy van-e allergiás reakciója vagy túlérzékenysége.

Keverje össze az illóolajat egy hordozóolajjal az adagolási utasításoknak megfelelően, és ossza ki ebből a keverékből néhány cseppet az alsó belső karja területén.

Ha allergiája vagy túlérzékenysége van a köménnyel ellátott masszázsolajok külső használatával szemben, 24 órán belül jól látható bőrirritációkat és bőrpírt fog látni.