Az alvás alapvető fiziológiai szükséglet, amely szükséges a test megfelelő regenerálódásához. Az ókori Görögországban Hypnos alvásisten minden este leszállt a földre, minden élőlényt elaltatva álmokat adott nekik.

Már nem hiszünk ebben az istenben, és talán éppen ezért gyakran vannak különféle nehézségeink az alvással. Az alvásproblémák kérdéséhez annyiszor kerültem a gyakorlatom során, hogy ez inspirált a cikk megírására.

Miért fontos az alvás?

Az alvás fontossága elsősorban a központi idegrendszer regenerációjában rejlik. Alvás vagy rossz minőség nélkül a szükséges gyógyulás nem következhet be. Ez megnyilvánulhat a gondolkodás károsodásában, a figyelem csökkenésében és a fáradtság érzésében. Az alvás az immunitás szempontjából is elengedhetetlen.

Bár a rövid távú alváshiány jótékony hatással lehet a szervezet védekezésére, szakértők szerint hosszú távú alváshiánya aláássa az immunrendszert. Mivel sok hormon szekrécióját éjjel-nappal váltakozóan szabályozzák, az alvás is fontos a test endokrin kontrollja szempontjából.

Álmatlanság okai

Az álmatlanság okai különböző természetűek, és a szakértők külső és belső részekre osztják őket.

  • Belső  okok: betegség, stressz, fájdalom, viszketés, légszomj vagy életkor.
  • Külső okok: nem megfelelő életmód, például napközbeni fizikai aktivitás hiánya, napközbeni ismételt szunyókálás vagy környezeti hatások. A túlzott zaj, hő vagy fény zavarja az elalvást és az alvást. A stressz a minőségi alvás általános ellensége is.

Illóolajok az álmatlanság ellen

Számos illóolaj segít az álmatlanságban, ezek között természetesen levendula, rózsa, vanília, ilang-ilang, muskátli, kamilla, tömjén, valerian, citromfű, mirha, nard, szantálfa található.

Alkalmazhatjuk őket aromalámpa, diffúzor vagy zsebkendő segítségével, amelyre lefekvés előtt csepegtetünk és belélegezzük. Vagy használjuk illóolajos fürdővel, illetve infraszaunában. De mindegyikünk különbözik, ezért egyesek számára a levendula, másoknak a tömjén vagy a citrom remekül fog működni.

Recept: Kompozíció a jó alváshoz

  • 5k levendula ( Lavandula angustifolia )
  • 5k citrom ( Citrus limon )
  • 5k ciprus ( Cupressus sempervirens )

Töltsön illóolajokat egy 30 ml-es palackba, és töltse fel szűz növényi olajjal, keverje össze és alkalmazza lefekvés előtt lefekvés előtt és a napfonaton.

Recept: Kompozíció a pihentető alváshoz

  • 5k levendula ( Lavandula angustifolia )
  • 7k citrom ( Citrus limon )
  • 3k zsálya ( Salvia sclarea )

Adjon illóolajokat egy 30 ml-es palackhoz, és töltse fel szűz növényi olajjal, keverje össze és alkalmazza lefekvés előtt és a napfonat területén lefekvés előtt.